08/05/2024

Norge

Digitale kompetanser, Arbeidsliv, Forskning

9 min.

Å forstå den digitale verdenen er kritisk – og samarbeid mellom ledere og ansatte er avgjørende viktig

Stadig nye runder med digitalisering på arbeidsplassen kan oppleves som en uoverkommelig terskel for mange ansatte. Noen retter hendene i været og sier, nei, dette orker jeg ikke, da pensjonerer jeg meg heller, selv om jeg egentlig kunne jobbet lenger. Med bruken av kunstig intelligens (KI) har den digitale utfordringen fått en ny omdreining.

Tre engasjerte innledere på NVLs frokostseminar. Fra venstre: Spesialrådgiver Benedikte Sterner fra LO, daglig leder Liv Dingsør, Digital Norway, og professor Mie Buhl, Aalborg universitet.

Tre engasjerte innledere på NVLs frokostseminar. Fra venstre: Spesialrådgiver Benedikte Sterner fra LO, daglig leder Liv Dingsør, Digital Norway, og professor Mie Buhl, Aalborg universitet.

Det er ingen kvikk fiks for digital omstilling, det krever bred innsats, sa professor Mie Buhl fra Aalborg universitet. Hun var en av innlederne på frokostseminaret som ble arrangert av Nordisk nettverk for voksnes læring (NVL) og Direktoratet for høyere utdanning og kompetanse (HK-dir) nylig. Temaet for frokostseminaret var «Digital omstilling i praksis – hva innebærer det?»

Digitalt utenfor

– Samtidig som nordiske land er frontløpere i digitalisering, er fjerdeparten av borgerne digitalt marginaliserte eller står i fare for å bli digitalt marginaliserte, sa Buhl. Hun presenterte prosjektrapporten «Morgendagens arbeidsliv i den digitale omstilling». Den er utarbeidet i et to-årig forskningsprosjekt som Buhl har ledet, og som er finansiert av Nordisk ministerråd. Forskerne fant at fordommer og holdninger kan både lette og forsinke den digitale omstillingen. Det er ellers mange andre faktorer enn menneske og teknologi som påvirker den digitale omstillingen i en konkret situasjon.

Den nye normalen

Forandringer og overganger er nå den nye normalen. Omstillingen blir ikke ferdig, den fortsetter og må gå kontinuerlig. Nye konstellasjoner av digitale teknologier og viten i organisasjoner utfordrer også etablerte hierarkier, sa Buhl videre og presenterte noen av anbefalingene som forskerne har formulert i rapporten.

«​Rettidig langsomhet»

En av anbefalingene er å innføre digitale systemer eller verktøy med «rettidig langsomhet», eller som en annen innleder formulerte det: «Ta tiden til hjelp – men ikke vent».

– En må bruke nødvendig tid til å forstå kompleksiteten i omstillingen. En akselererende digital teknologi-evolusjon drevet fram av kunstig intelligens krever refleksiv vurdering, forklarte Buhl.

Ved siden av I stedet for å halte bak

Ikke minst er involvering av de ansatte viktig for å lykkes med digital omstilling.
– Ta medarbeiderne med i omstillingen. Det kan bidra til nye, bærekraftige løsninger og forbedringer. Medarbeideren går da ved siden av utviklingen i stedet for at halte bak, sa Buhl.​
– Å inkludere medarbeideres faglige produksjonskompetanse kan bidra til økt innovasjon, medarbeidertrivsel og vekst.

Rapporten er tilgjengelig på nvl.org.

Gevinsten må investeres I nye jobber

Hvordan forholder arbeidstakerne og deres organisasjoner seg til den digitale omstillingen?
Spesialrådgiver i LO, Benedikte Sterner viste til et av forbundene i LO og deres krav når det gjelder digitalisering: «EL og IT Forbundet vil jobbe for at gevinster ved digitalisering reinvesteres i nye jobber og for at arbeidere får sin rettmessige andel av gevinstene ved rasjonaliseringer.»
Forbundet er, på samme måte som andre LO-forbund, opptatt av å følge opp med ny kompetanse for å kunne delta i omstillingen. Feiler vi som samfunn her, risikerer vi digital sårbarhet, overvåkning og økt arbeidsledighet, refererte Sterner videre.

Digitalt stress

– Kompetanseutvikling er en nødvendighet for at dagens ansatte skal kunne utføre arbeidsoppgaver i framtiden, selv om det ikke alltid er så lett å forutse hvilken kompetanse det er behov for om ti år, påpekte Sterner. Hun var også innom problemet med digitalt stress. En av utfordringene med digitaliseringen er kravet om å følge med og følge opp hele tiden, og dessuten gir de digitale arbeidsverktøyene mulighet til å ta jobben med seg overalt. Skillet mellom arbeid og fritid kan viskes ut og bli en stressfaktor over tid.

«Sammen om endring»

– Kompetanseutvikling må også kobles til nye oppgaver for at den skal ha effekt. Samarbeid mellom partene er alltid viktig, gjerne gjennom «gentlewoman’s agreement», som Sterner kalte det. Samarbeidet må foregå på en kritisk konstruktiv måte. Hun viste til et dialogverktøy for ledere, tillitsvalgte og ansatte for samarbeid om digital endring, «Sammen om endring».

Skape nye samarbeidsarenaer

Hvordan vil arbeidsgiversiden håndtere den digitale omstillingen? Liv Dingsør, daglig leder i Digital Norway, hadde bedriftenes innsats i omstillingen som tema i sitt innlegg. Rådene hennes var langt på vei sammenfallende med anbefalingene fra LOs representant og anbefalingene fra forskerne bak det omtalte forskningsprosjektet. Digital Norway er etablert av en rekke bedrifter «for å bidra til vekst og bærekraftig omstilling i norske virksomheter gjennom å heve den digitale kompetansen og skape nye samarbeidsarenaer.​»

​«Læring er ikke bare å lese og høre, men også gjøre!»
«Ta 3 prompter om dagen!»

Fire faktorer

Dingsør presenterte fire avgjørende faktorer for å skape ny verdi av data og teknologi. ​For det første trenger vi bevisstgjøring og bedre forståelse for mulighetene med data og teknologi. Den andre faktoren er relevant kompetanse på teknologi og arbeidsmetodikk​. Videre trenger vi økt innsikt i relevante data​, og den fjerde faktoren er støtte med tilgang til erfaring og ekspertise.

Kritisk å forstå den digitale verdenen

– Bruk god tid på å forstå kompleksiteten i den digitale omstillingen, sa Dingsør.
– Inkluder medarbeideres faglige kompetanse. Det kan bidra til økt innovasjon og vekst. Fokuserer på aktiv dialog med medarbeidere, slik at de kan være med på utviklingen.
– Det er kritisk å forstå den digitale verdenen, sa Dingsør videre og understreket behovet for tid til læring.
– Det må utvikles en læringskultur på arbeidsplassen, understreket hun og viste til Telenor som har innført en time i uka til læringsaktiviteter for de ansatte.
– Læring må prioriteres – og rapporteres på.

Tre prompter om dagen

Læring er ikke bare å lese og høre, men også gjøre! Når en skal lære om KI og chat bot-er, må en prøve dem. Et godt råd fra Dingsør: Gjør tre forespørsler til Chat GPT om dagen, så lærer du det. Eller som det heter på KI-språket – 3 prompter om dagen!

Hva sier chat gpt om nvl?

For å gjøre som Liv Dingsør anbefaler, stiller vi følgende spørsmål (eller prompt) til Chat GPT: «Hva er Nordisk nettverk for voksnes læring?» Svaret er ikke helt som NVL selv ville uttrykt det, men inneholder noen gode poenger.
Det lyder slik: «Nordisk nettverk for voksnes læring er en samarbeidsplattform som har som mål å fremme voksenopplæring og livslang læring i de nordiske landene. Det letter utveksling av kunnskap, beste praksis og ressurser mellom lærere, forskere, beslutningstakere og andre interessenter innen voksenopplæring. Nettverket arrangerer konferanser, workshops og andre arrangementer for å fremme dialog og samarbeid på området voksenopplæring i hele Norden.»

Se opptak av presentasjonene her:

  • Se oplægget Morgendagens arbeidsliv i den digitale omstilling, ved professor Mie Buhl, Aalborg Universitet her.
  • Se oplægget Hva innebærer den digitale omstillingen for arbeidstakerne?, ved Benedikte Sterner, LO her.
  • Se oplægget Hva er viktig sett fra arbeidsgivernes side?, ved Liv Dingsør, Digital Norway her.

Nyeste artikler fra NVL

16/05/2024

Estland

14 min.

PIAAC measures key information processing skills and data from the survey provide unique opportunities to analyse the cognitive skills needed in the labour market and society. Access to PIAAC data, on its own or linked to register data, is possible for research purposes. To facilitate the selection of register variables a handbook is available for the Nordic countries and Estonia....
Projektets syfte är att hjälpa pedagoger i icke-formell vuxenutbildning att nå fram till och involvera involverar personer med psykiska funktionsnedsättningar.

15/05/2024

Sverige

6 min.

Studiefrämjandet Uppsala Västmanland har tillsammans med nordiska partner arbetat med att inkludera personer med psykiska funktionsnedsättningar i vuxenutbildning. Genom projektet har de skapat en vägledning för nordiska pedagoger. De betonar utmaningen med att nå ut till utsatta grupper och framhåller fördelarna med studiecirklar för personer med psykiska funktionsnedsättningar.

Färgglad illustration av mångsidiga unga vuxna som sysslar med olika läs- och studieaktiviteter, omgivna av överdimensionerade böcker och digitala enheter i en fantasifull biblioteksmiljö

15/05/2024

Sverige

6 min.

Att medarbetarna på ert företag är extremt värdefulla och nästintill oersättliga kommer förmodligen inte som en nyhet. Men att de har mer att ge, eventuellt dolda kunskaper och utbildningspotential har ni kanske inte tänkt på? Använd de resurserna ni har på plats – det vill säga medarbetarna – för att effektivisera ert arbete och utvecklas som både individer och företag....
Share This