05/06/2023

Finland

Fortbildning, Utbildningspolitik

Fria bildningen hotas i Finland

I Finland pågår just nu intensiva regeringsförhandlingar. Det har läckt ut oroväckande uppgifter om att stora nedskärningar hotar den fria bildningen. Det här väcker oro och Bildningsalliansen har reagerat.

Parliament of Finland Building - Helsinki, Finland

Hotbilderna mot utbildningssektorn är många i Finland efter vårens riksdagsval. Den finländska fria bildningen kan komma att naggas i kanterna om nya regeringen förverkligar sina planer.

I Finland var det högerpartierna Sanfinnländarna och Samlingspartiet som utgick med valsegern i vårens riksdagsval.
Vad man exakt nu diskuterar i de pågående regeringsförhandlingarna är ännu förlagt med sekretess, men enligt många medier i Finland har man diskuterat nedskärningar på upp till 70 miljoner euro för fria bildningen.
Det här förslaget bottnar i ett omfattande sparförslag som Finansministeriet presenterat tidigare.

Livslångt lärande i farozonen

I ett pressmeddelande har Bildningsalliansen uttryckt sin oro över det här. De är en centralorganisation för den fria bildningen i Svenskfinland:
– Om nämnda nedskärningar sker så kommer den fria bildningen, som är en viktig del av vårt utbildningssystem, att försvagas och läroinrättningar får stänga sina dörrar. Det i sin tur påverkar det livslånga lärandet, främjandet av sysselsättning, människors välmående samt den regionala tillgängligheten till utbildning.

Många tvingas lägga ner

Enligt Bildningsalliansen skulle nedskärningarna innebära mellan 30–50 procent av hela finansieringen för fri bildning. Som helhet uppgår fria bildningens finansiering till endast 2.3 procent av budgeten för undervisningsministeriets förvaltningsområde. Enligt Bildningsalliansen skulle en så här stor nedskärning betyda att många läroinrättningar skulle bli tvungna att lägga ner sin verksamhet.
– Eftersom nedskärningar av fri bildning kommer att leda till färre läroinrättningar, kommer det att drabba landsbygden och glesbygden speciellt hårt, skriver Bildningsalliansen.

Drabbar svenska språket

Eftersom just Svenskfinland till stor del består av landsbygdsbefolkning skulle de eventuella nedskärningarna drabba den svenskspråkiga befolkningen extra hårt.
Det här skulle också försvåra integrering på svenska i Finland, eftersom en stor del av den integrationsutbildning som erbjuds på svenska anordnas av fri bildning.
– Följden av nedskärningar kommer även att synas i förlorade arbetsplatser för lärare. Fri bildning sysselsätter cirka 3 000 lärare årligen, skriver Bildningsalliansen.
NVL har kontaktat olika betydande personer inom området för en kommentar. De har avböjt, eftersom de vill följa med hur regeringsförhandlingarna framskrider först innan de uttalar sig.

Läs mera

Jättenedskärningar för utbildningen planeras i regeringsförhandlingarna – kan leda till att 100 läroanstalter stängs

Framtiden för den fria bildningen hotad – speciellt kritiskt på landsbygden: ”Katastrof om staten skär ner”

Hemligheten med Nordens framgångssaga

Flere nyheder fra NVL

Nordiske initiativer under Det Europæiske År for Færdigheder.

03/07/2024

Norden

NVL støtter Det Europæiske År for Færdigheder, og på denne siden kan du læse om nordiske uddannelsesinitiativer, som er blevet sat i gang for at hjælpe nordiske borgere med at få de rette færdigheder til kvalitetsjob.

Guðmundur Ingi Guðbrandsson, sosial- og arbeidsmarkedsminister, og Jón Gunnar Þórðarson, administrerende direktør i Bara tala.

01/07/2024

Island

I et betydelig skritt for å styrke islandsk språkopplæring har regjeringen forbedret tilgangen til “Bara tala”-appen.

Folkfest när Björneborg bjuder in till samtal.

28/06/2024

Finland

Årets upplaga av Suomi-Arenan är full av sol, pratsamma människor och samtal. Finlands svar på Almedalsveckan är en avspänd affär.

Share This