19/09/2023

Norge

Digital undervisning, Voksenopplæring, Fleksibel læring

Gode råd for digital undervisning i norsk og samfunnskunnskap i ny utredning

I en ny rapport fra Proba samfunnsanalyse framgår det at det finnes få etablerte tilbud om digital undervisning i norsk og samfunnsfag. Proba framhever at for å lykkes med digital undervisning er det behov for tilpasninger, god infrastruktur og støte og for strategisk forankring i kommunene.

Gode råd for digital undervisning i norsk og samfunnskunnskap i ny utredning

Gode råd for digital undervisning i norsk og samfunnskunnskap i ny utredning

Rapporten er basert på funn i en utredning Proba har gjennomført på oppdrag fra Direktoratet for høyere utdanning og kompetanse (Hk-dir).

Behov for forbedringer

Hovedfunnene er at det finnes relativt få etablerte tilbud og lite systematisk arbeid med digital fjernundervisning. Videre framgår det at fjernundervisning ikke bør erstatte stedbasert opplæring. Ulike deltakere har ulike forutsetninger og det er derfor behov for både støtte, god infrastruktur, og tilpasning til deltakernes ulike forutsetninger. Særlig beboere i asylmottak har behov for tilpasning og oppfølging.

Bakgrunn

Opplæring i norsk og samfunnskunnskap inngår i Introduksjonsprogrammet for nyankomne innvandrere. Dette anses som et viktig integreringspolitisk tiltak. Det er kommunene i Norge som har ansvar for Introduksjonsprogrammet.

På grunn av store variasjoner i antall deltakere, er kommunene avhengig av en viss fleksibilitet i tilbudet. Dette er bakgrunnen for at Hk-dir ga Proba oppdraget om å utrede bruk av digital fjernundervisning. Et av hovedformålene med utredningen var å finne ut hvordan digital fjernundervisning kan bidra til nødvendig fleksibilitet.

Anbefalinger fra rapporten

  • Det bør etableres støtteordninger for voksenopplæringer som arbeider systematisk med å utvikle digitale tilbud.
  • Det er behov for å utvikle alternative sosiale tilbud og gode hybride løsninger.
  • Det bør etableres en kursportal for digitale fjernundervisningstilbud
  • Forskning på effektene av digital fjernundervisning for voksne innvandrere bør styrkes
  • Øke samarbeidet i kommunene mellom voksenopplæringene og grunnopplæring for barn og unge

Rapporten kan i sin helhet leses her.

Flere nyheder fra NVL

Nordiske initiativer under Det Europæiske År for Færdigheder.

03/07/2024

Norden

NVL støtter Det Europæiske År for Færdigheder, og på denne siden kan du læse om nordiske uddannelsesinitiativer, som er blevet sat i gang for at hjælpe nordiske borgere med at få de rette færdigheder til kvalitetsjob.

Guðmundur Ingi Guðbrandsson, sosial- og arbeidsmarkedsminister, og Jón Gunnar Þórðarson, administrerende direktør i Bara tala.

01/07/2024

Island

I et betydelig skritt for å styrke islandsk språkopplæring har regjeringen forbedret tilgangen til “Bara tala”-appen.

Folkfest när Björneborg bjuder in till samtal.

28/06/2024

Finland

Årets upplaga av Suomi-Arenan är full av sol, pratsamma människor och samtal. Finlands svar på Almedalsveckan är en avspänd affär.

Share This