29/11/2023

Danmark

Uddannelse i fængsler, Fleksibel læring, Erhvervs- og arbejdsmarkedsuddannelse

Samarbejde mellem værkmestre og lærere i fængsler forbedrer indsattes færdigheder og viden

NVL’s Netværk for Uddannelse i Fængsler har udgivet inspirationsmateriale om aktiviteter, som forbedrer de indsattes færdigheder og viden.

Samarbejde mellem værkmestre og lærere i fængsler forbedrer indsattes færdigheder og viden

Samarbejde mellem værkmestre og lærere i fængsler forbedrer indsattes færdigheder og viden

Alle indsatte i nordiske fængsler skal tilbydes daglige aktiviteter, hvor de kan opnå mestring og kvalificering. Sådan lyder en af de mål, som NVL’s Netværk for Uddannelse i Fængsler har arbejdet med i perioden 2021-2023.

I forbindelse med arbejdet har netværkets medlemmer indsamlet erfaringer og viden om emnet ”Samarbejde mellem værkmestre og lærere i fængsler”.

Læs mere om arbejdet og find eksempler på aktiviteter, som forbedrer de indsattes færdigheder og viden i brochuren ”Be Creative – Cooperation between supervisor and teacher in prison” her.

Fuglehuse i Danmark

Projekt Fuglehuse i Danmark handler om at stimulere de indsattes nysgerrighed i forhold til at skabe et bedre læringsmiljø, hvor de indsatte kan øge deres færdigheder. Det handler også om at skabe en stærkere relation mellem indsatte, lærere og værkmestre.

Under projektet tegnede de indsatte forskellige fuglehuse i matematik, og tog tegningerne med til værkmesteren i tømrerværkstedet. Her blev træet fra skoven skåret ud og fulgehusene bygget.

Fuglehuse i Danmark

Baggrund for samarbejdet

Mange indsatte mangler formelle færdigheder og har begrænset erhvervserfaring. Dette kan gøre det udfordrende at få et job og starte et selvstændigt, kriminalitetsfrit liv efter løsladelse.

For mange indsatte kan projekter, som kombinerer skole og beskæftigelse i fængslerne, være deres første arbejdserfaring og kan vække interesse for en beskæftigelse. En chance for at se, hvordan praktisk arbejde og erhvervsuddannelse er, kan være en enestående mulighed for mange indsatte.

Kontakt arbejdsgruppen

Materialerne er udviklet af NVL’s Nordisk Netværk for Uddannelse i fængsler og arbejdsgruppen inden for samarbejde mellem skoler og beskæftigelse i fængsler. Arbejdet er foregået i perioden 2021 – 2023.

Medlemmer i arbejdsgruppen er:

Danmark

  • Heidi Carstensen, Enhedschef for beskæftigelsen – Kragskovhede Fængsel

Finland:

  • Satu Rahkila, Specialsakkunnig, centralförvaltningen, Brottspåföljdsmyndigheten
  • Renja Kirsi, studierådgiver, Riihimäki Fengsel

Island:

  • Audur M. Gudmundsdottir, værkmester I Fængslet Holmsheidi
  • Bryndís Jónsdottír, værkmester i Fængslet Litla-Hraun

Norge:

  • Oddvar Håland – rektor på Mandal videregående skole

Sverige:

  • Svante Hellman, produktionsledare, anstalten Mariefred
  • Susan Lindahl–Holmberg, Sverige

Flere nyheder fra NVL

Making the digital Nordics work

16/05/2024

Norden

Nordregio recently created a space in Stockholm for policymakers, practitioners, civil society organisations, and academia to discuss digital Inclusion. Participants compared processes of policy implementation in the Nordic and Baltic states. They also learned about the results of a Nordic-Baltic project “Digital Inclusion in Action”.

En ung kvinne leser en bok i en bokhandel med mange bøker i bakgrunnen.

13/05/2024

Norden

En ny nordisk rapport efterlyser mer erfarenhetsutbyte för att livslångt lärande i högre utsträckning ska bidra till att möta framtidens kompetensbehov på arbetsmarknaden.

En gruppe mennesker som står sammen i et konferanserom, smilende for et gruppebilde.

08/05/2024

Island

En arbeidsgruppe som arbeider for økte utdannings- og arbeidsmuligheter for funksjonshemmede, har levert sin rapport med forslag til tre ministre. Formålet med arbeidsgruppen var å analysere de nåværende utdannings- og arbeidsmulighetene for funksjonshemmede og komme med forslag til forbedringer.

Share This