Det Europæiske År for Færdigheder i Norden

NVL støtter Det Europæiske År for Færdigheder. På denne side kan du læse om nordiske uddannelsesinitiativer, som er blevet sat i gang for at hjælpe nordiske borgere med at få de rette færdigheder til kvalitetsjob.

Det Europæiske År for Færdigheder blev afsluttet den 30. april 2024. Initiativet havde fire hovedmål: at fremme investeringer i træning og opkvalificering, at matche færdigheder og jobs, at matche menneskers ambitioner og færdigheder med jobmuligheder, samt tiltrække mennesker med de rette færdigheder fra lande uden for EU.

European year of skills logo

Nordiske initiativer under Det Europæiske År for Færdigheder

Kvinna skriver anteckningar i ett klassrum med andra studenter i bakgrunden.

Finland satsar på framtidens kompetens för alla

Europaåret för kompetens har avslutats, men arbetet fortsätter. Kirsi Heinivirta, direktör för det nya Servicecentret för kontinuerligt lärande och sysselsättning, betonar vikten av nya korta modulutbildningar och insatser för att nå dem som har hög tröskel att utbilda sig.
– Vi måste skapa förutsättningar för alla att utvecklas, säger projektchef Milma Arola.
Medelålders kvinna och man

Framtidens arbetsmarknad i Norden: validering och vägledning i fokus

Hur har NVL tagit sig ann utmaningarna som European Year of Skills fokuserade på? Hur har vi i Norden arbetat för att stärka matchningen, främja möjligheterna till omskolning och lösa bristen på kvalificerad arbetskraft? Vi har ställt frågor om det till koordinatorerna för NVL:s validerings- och vägledningsnätverk Agnetha Kronqvist och Helgi Þorbjörn Svavarsson.
Arbetare som använder en vinkelslip i en metallverkstad, iförd skyddskläder och skyddsglasögon.

Kompetanse kan ikke lades i løpet av natta – langsiktig og kontinuerlig innsats må til

EU har satt kompetanse i arbeidslivet høyt og tydelig på programmet i et helt år med «European Year of Skills», enkelt forkortet til EYS. De mest engasjerte har brukt store ord. Året vil være et springbrett for en kompetanserevolusjon, ble det uttalt på avslutningskonferansen i Brussel i april. Så enkelt er det kanskje ikke.

Nye karrieremuligheder for nordiske borgere

Tommy Hauglid

Nå slipper han å sitte ved kjøkkenbordet om morgenen og se kamerater dra på jobb

– Får du muligheten til å bli realkompetansevurdert, så ta imot! Det var en fantastisk måte å bli vurdert på, og komme seg videre etter lang sykemelding og fare for uførhet. Så utrolig bra å kunne gå rett på helsefagutdanning uten først å ta to års videregående skole, sier Tommy Hauglid (53) i Sørreisa. Nå er han i full jobb, og slipper det han fryktet – å sitte ved kjøkkenbordet om morgenen og se kamerater dra på jobb.
Wille Bolinder

En andra chans – från appar till lastpallar

Efter över 25 år som formgivare inom reklam- webb-branschen bytte Wille Bolinder till ett helt annat yrke. Idag är han lastbilschaufför och transporterar farligt avfall. Trots halverad lön tycker han att det var ett enkelt val.

Fremtidens arbejdsmarked

Unge nordiske borgere deler deres forventninger til fremtidens arbejdsmarked

NVL har interviewet nordiske borgere i alderen 18-22 om deres synspunkter i forbindelse med AI og grøn omstilling, og hvordan de tror, at disse emner vil påvirke fremtidens arbejdsmarked.

AI påvirker hele arbejdsstyrken

Joakim Wernberg, forskningsdirektør ved Det Svenske Iværksætterforum og lektor i teknologi ved Lunds Universitet fortæller, hvordan AI påvirker arbejdsmarkedet, om AI’s betydning for kompetenceforsyning og deler eksempler på organisationer, der implementerer AI med succes.

Kompetenceudvikling i Skellefteå

Byen Skellefteå i Sverige har de seneste år gennemgået en stor transformation mod at blive et knudepunkt for teknologi, innovation og bæredygtig udvikling. Hvad er de største udfordringer inden for kompetenceforsyning i Skellefteå-området? Hvilke grønne kompetencer er der særligt brug for? Hvordan arbejder byen strategisk med opkvalificering?

Kristina Sundin Jonsson, leder af Skellefteå Kommune og Simon Dahlgren, leder af voksenuddannelse på Skellefteå Kommune deler deres erfaringer med at arbejde med kompetenceudvikling lokalt i Skellefteå.