Työnantajien tärkeää löytää tarvittavaa osaamista, jotta talous saadaan uudelleen käyntiin kriisin jälkeen

Entistä useammille työttömille mahdollisuus opiskella työttömyysetuuden turvin

 
Kuva: Christina Morillo Kuva: Christina Morillo

Tällä hetkellä Ruotsissa noin joka kolmannelta työttömäksi työnhakijaksi ilmoittautuneelta puuttuu toisen asteen koulutus. Samaan aikaan monilla aloilla on pulaa pätevästä henkilökunnasta. Siksi hallitus on ohjannut työnvälitysviranomaista (Arbetsförmedlingen) edistämään työttömien siirtymistä tutkintotavoitteisiin koulutusohjelmiin tai kansanopistojen tarjoamiin koulutuksiin. Lisäksi hallitus on päättänyt laajentaa työttömien mahdollisuuksia opiskella enintään vuoden ajan taloudellisia etuisuuksiaan menettämättä silloin, kun opiskelu on perusteltua työllistymisen kannalta.

– Kun talous käynnistyy uudelleen kriisin jälkeen, työnantajat tarvitsevat oikeanlaista osaamista. Silloin ihmisten mahdollisuudet työllistyä riippuvat siitä, onko heillä niitä tietoja ja taitoja, joille on kysyntää. Nyt entistä useampi työtön voi opiskella työttömyysetuuden turvin silloin, kun se on työnvälitysviranomaisen arvion mukaan tarpeellista työllistymisen kannalta, työmarkkinaministeri Eva Nordmark kertoo.

– Koulutus on keskeinen asia Ruotsin talouden uudelleen käynnistämisessä ja ihmisten työllistämisessä. Olemme laajentaneet aikuiskoulutuspanostustamme ja lisänneet koulutuspaikkoja reippaasti viime vuosina. Siitä on paljon hyötyä nyt, kun vaihdamme vielä isommalle vaihteelle, koulutusministeri Anna Ekström toteaa.

Lue aiheesta lisää (ruotsiksi)