24/04/2024

Sverige

Livslångt lärande, Forskning

7 min.

Forskning om flexibilitet inom validering presenteras på VPL-biennalen

I maj samlas globala utbildningsexperter i Irland för den femte VPL-biennalen. Timo Halttunen från Åbo yrkeshögskola är där och delar lösningar för att underlätta karriärövergångar till turismnäringen. Han belyser behovet av flexibla utbildningsalternativ och erkännande av tidigare erfarenheter för att främja inkludering och mångfald.

Äldre stad vid flod.

Den 5:e VPL-binennalen hålls i Kilkenny, Irland.

I början av maj hålls den femte VPL-biennalen i Irland på temat “People, validation and power: democracy in action?” På biennalen träffas yrkesverksamma inom utbildning, arbetsliv och livslångt lärande för att diskutera och dela erfarenheter, kunskap och idéer om validering av tidigare lärande (VPL) och dess roll i livslångt lärande.

Medelålders man.
Timo Halttunen

En av dem som kommer att presentera sin forskning på biennalen är Timo Halttunen, som är forskare och utbildningsexpert vid Åbo yrkeshögskola och medlem i NVL:s valideringsnätverk.

Timo Halttunen forskar om validering

Timo Halttunens forskning fokuserar på olika aspekter av utbildning och lärande, med ett särskilt intresse för att förbereda individer för arbetslivet och främja inkludering och livslångt lärande. Han har bland annat forskat på samarbetsbaserade metoder för problemlösning och inkludering i högre utbildning. Dessutom har han undersökt hur olika yrkesutbildningsprogram kan valideras och främjas för att möta behoven i arbetslivet.

Presentation om karriärövergång till turismnäringen

I sin presentation på biennalen kommer Timo Halttunen att dela insikter från ett projekt fokuserat på karriärövergångar till turismnäringen och hur de kan underlättas. Typiska yrken inom turismnäringen kan vara kock, receptionist eller guide.

– Vårt projekt är inriktat på att hjälpa människor att navigera över till turismnäringen, med sina befintliga färdigheter och erfarenheter i bagaget, säger Timo Halttunen.

Turismnäringen står inför en utmaning när det gäller att attrahera arbetskraft, och Timos presentation utforskar lösningar på det dilemmat.

– Vi diskuterar vilka verktyg som behövs för att identifiera de relevanta färdigheter som människor redan har, för att byta till en karriär inom turism, förklarar Timo Halttunen. Vilken roll spelar vägledning i den processen?
Presentationen kommer att fokusera på hur vuxna elever kan dra nytta av inlärningscertifikat för att underlätta sin övergång till det nya yrket.

– Vi analyserar hur ett inlärningscertifikat kan anpassas för vuxna elever med olika kulturella och samhälleliga bakgrunder, säger Timo och lägger till en ny dimension till diskussionen om inkludering och mångfald.

Timo Halttunens presentation erbjuder inte bara lösningar på en aktuell arbetskraftsutmaning. Det ger också en möjlighet att reflektera över inkludering inom utbildning och yrkesvägledning. Han vill ge besökare på biennalen insikter och idéer för att främja karriärövergång till en viktig sektor för många ekonomier runt om i världen.

  • NVL:s Valideringsnätverks verksamhetsplan för 2024.
  • 5:e VPL-binennalen.
  • Tidskriften PLAIO – Prior Learning Assessment Inside Out publicerar bidrag som har antagits till konferensen.
  • 3 forskningsartiklar av Timo Halttunen:
    • T. Halttunen et al, 2023, Collaborative problem solving: A pedagogy for workplace relevance, Nordic Journal of Vocational Education and Training.
    • C. Royo, T. Halttunen, 2022, Three pillars for better inclusion in higher education, European Journal of University Lifelong Learning.
    • In E. Cendon et al, 2022, Surviving and thriving in turbulent times, European Journal of University Lifelong Learning.

Vad är viktigt inom validering just nu?

Timo Halttunen menar att flexibla utbildningsalternativ är en viktig fråga inom valideringsområdet just nu. Flexibilitet gör utbildning mer tillgänglig för personer som befinner sig i olika livssituationer, såsom föräldraledighet eller personer som redan har ett annat arbete. Genom att erbjuda flexibla alternativ kan man underlätta för dem att återvända till studier och fortsätta sin utbildningsresa. Flexibiliteten kan vara helt avgörande för de personernas framtid på arbetsmarknaden.

– Vi måste få mer flexibla utbildningsalternativ som passar för personer som återvänder till studier efter en paus eller som måste kombinera studier med arbete eller familjeliv, säger Timo Halttunen.

Enligt Timo är en annan viktig fråga just nu, att utveckla processer för validering och erkännande av tidigare erfarenheter och kompetenser. Han anser att det är särskilt viktigt eftersom det gör att människor på så sätt kan få sina informellt förvärvade färdigheter och kunskaper erkända och validerade. Då kan vi öka inkluderingen och mångfalden på arbetsmarknaden samt underlätta för personer som befinner sig i övergången mellan arbetsliv och studier.

– Samhället måste bli bättre på att utveckla processer för att validera och erkänna tidigare erfarenheter och kompetenser som personer har förvärvat utanför formell utbildning, säger Timo Halttunen.

Från validering till praktikbaserad pedagogik

Timo Halttunens arbete på yrkeshögskolan har gett honom insikter om vad som är speciellt för turismindustrin. På yrkeshögskolan ser han att det är viktigt att läroplaner mer återspeglar vad som är aktuellt i arbetslivet.

– Vi måste överväga vad som är relevant för arbetslivet och hur vi formulerar läroplaner för att återspegla detta, säger han. Speciellt inom turismsektorn är det viktigt eftersom kurserna ofta är korta.

– Många kan bara studera kortvarigt. Det reser frågor om ekonomisk tillgänglighet och möjligheten att investera i utveckling.

Han betonar också hur viktigt stödet är från företag där studenterna gör praktik eller börjar arbeta. De är avgörande för att eleverna ska få relevant utbildning. Företagen, och deras handledare, får därigenom en viktig roll inom vägledningen.

– Företag måste erbjuda vägledning för att underlätta förändringar på arbetsplatsen, anser Timo Halttunen.

I en värld i förändring hjälper Timo Halttunens forskning till att forma en inkluderande och anpassningsbar utbildningsmiljö.

Nyeste artikler fra NVL

På VUC Storstrøm kan kursisterne bl.a. modtage ordblindeundervisning eller FVU (Forberedende Voksenundervising), hvor de kan dygtiggøre sig i fagene digital, dansk, engelsk og matematik.

09/07/2024

Danmark

8 min.

En ud af tre kursister på VUC Storstrøm har et job. Til gengæld har de ofte negative erfaringer med at gå i skole. Kursisterne bliver mere modtagelige for at lære dansk eller engelsk, når undervisningen tager udgangspunkt i opgaver på jobbet.

Stora företag driver såkallade tomteskolor i Lappland där man utbildar blivande tomtenissar och julgubbar i den viktiga sysslan. Bild: Samuel Holt, Unsplash.

02/07/2024

Finland

8 min.

Vill du utbilda dig till tomte? Ja, det är ingen omöjlighet. Artesanernas resa är ett finländskt utbildningsprojekt som hjälper kunniga personer att få ett nytt specialkunnande inom turismen. I finländska Rovaniemi är man i full gång med att utbilda nya medarbetare och man erbjuder korta skräddarsydda utbildningshelheter.

Helga Tryggvadóttir (t. venstre) og Ingibjörg Kristinsdóttir er begge utdannet som studie- og arbeidsrådgivere.

25/06/2024

Island

9 min.

Det er öket press i det islandske samfunnet for validering av arbeidslivskompetanser og at tidligere utdanning og erfaring godkjennes. Antall innvandrere öker stadig. Kravet blir sterkere om at de papirer som de bringer med seg hjemmefra godkjennes og åpner for relevante muligheter på arbeidsmarkedet. Mange utdanningssentre tilbyr nå validering av kompetanser i Island. Disse mulighetene brukes både av innvandrere og...
Share This