– Här i Lappland växer resebranschen så det knakar, och det är viktigt att vi får ny arbetskraft och nytt specialkunnande inom hantverk och mathantverk, säger Milla Ristonmaa.
Hon är projektledare för Artesaanin matkassa (Artesanernas resa), men hon arbetar också vid en yrkesutbildning i staden Rovaniemi som brukar förknippas med julgubben. Hon skrattar gott när hon får frågan om man nu kan utbilda sig till tomte, men svarar sedan att visst går det bra. Hon berättar om stora företag som redan driver såkallade tomteskolor i Lappland där man utbildar blivande tomtenissar och julgubbar i den viktiga sysslan.
Bland svampar och hantverkare
Själv är Milla Ristonmaa engagerad i projektet Artesanernas resa som hjälper kunniga personer att ta sig in i turistbranschen. Bakgrunden till projektet som engagerar flera utbildningsanordnare i Finland är att det i många branscher finns ett överutbud av anställda, samtidigt som det behövs arbetskraft inom turistnäringen. Projektet har uppstått just ur den här utgångspunkten. Kan man genom validering av kunnande, handledning och kort utbildning stödja övergångar från en bransch till en annan?
– Många turister vill inte enbart åka omkring och se på saker, utan de vill också själva vara delaktiga och göra olika saker. Då kan en hantverkare till exempel erbjuda en kurs i någon lokal hantverksmetod, eller varför inte till exempel en guidad svamputfärd, säger Milla Ristonmaa.
Att få jobba med det man vill
Bland alla som Milla Ristonmaa kallar för artesaner finns förstås traditionella hantverkare, men hon nämner också fiskare och konditorer som är specialiserade på efterrätter och många andra specialområden.
– Det behövs ett mångsidigt kunnande inom turismbranschen och vi har en väldigt bred defintion av begreppet artesan. Inom yrkesutbildningen har varje studerande möjlighet till en helt egen studiestig och det finns inte två som är likadana.
Ristonmaa ser många fördelar med projektet som redan lockat cirka sjuttio deltagare i den skola där hon jobbar. Men det bästa enligt henne är ändå följande:
– På det här sättet kan många hantverkare genom lite tilläggsutbildning få en möjlighet att arbeta med det som de tycker allra bäst om.
Bättre stöd till byte av bransch
Timo Halttunen är engagerad inom NVL, men också i projektet genom sitt arbete som sakkunnig vid Turun ammattikorkeakoulu (Åbo yrkeshögskola). Skolan deltar också i projektet.
– I Finland är det typiskt att man inom sin karriärutveckling börjar studera med sikte på en helt ny examen. Det är inte alltid nödvändigt, utan övergången från en bransch till en annan kan också ske genom fortbildning och inlärning i arbetet. Man borde ta bättre hänsyn till studerandes tidigare kunskaper och bidra med stödåtgärder när de ska övergå till en annan bransch, säger han.
Varför har ni valt turistbranschen?
– Konsekvenserna av coronapandemin drabbade särskilt turistnäringen och företagens affärsmöjligheter och branschens konkurrenskraft sattes hårt på prov. Efter pandemin har turistströmmarna återvänt, men inte arbetarna, och det råder fortfarande brist på kunniga arbetstagare inom branschen, säger Timo Halttunen.
Svårt att få med målgruppen
Projektet går inte alltid som på räls för det finns vissa utmaningar. Målgruppen är i första hand personer som inte har en examen från andra stadiet i Finland.
– Hur kan man motivera studerande att börja se på sig själva som lärande individer? Det finns en utmaning i att nå de personer som inte har några positiva erfarenheter av att utbilda sig eller att utveckla sig själva, säger Timo Halttunen.
Han säger att det har varit betydligt lättare att få med deltagare när det gäller identifieringen av kunnande i grupp, än det sedan har varit att rekrytera personer till öppna verkstäder.
Bra spridning i Finland
Bland projektets samarbetspartner finns yrkesutbildarna REDU och Axxell som erbjuder utbildning som leder till grundexamen i turism. Den första finns i norr och den andra i söder. Yrkeshögskolorna i Åbo och Lappland som också medverkar erbjuder studier i turism på högskolenivå.
– De här skolorna kompletterar varandra både regionalt, men även på andra sätt. Axxell erbjuder svenskspråkig undervisning och de övriga finskspråkig, säger Timo Halttunen.
Levande meriter för framtiden
Timo Halttunen säger att NVL:s roll i sammanhanget är ganska betydande.
– Inom det nordiska nätverket har vi länge utvecklat validering av kunnande, och särskilt identifiering och erkännande av informellt lärande.
Han säger att i en idealsituation skulle de styrmodeller som projektet producerar kunna hjälpa människor att övergå från en bransch till en annan.
– Kortkurser eller små kompetenshelheter kunde komplettera det kunnande man har från tidigare. I bästa fall kunde validering av kunnande också hjälpa företagen att utveckla sitt kunnande och sin affärsverksamhet.
Projektet producerar olika typer av kompetensintyg och levande meritförteckningar.
Vad är en levande meritförteckning?
– I ett tradtionellt CV tittar man bakåt på det man lärt sig tidigare och det man redan kan. Men här tar man sikte mot framtiden och synliggör det kunnande man strävar efter att uppnå.
Om Artesanernas resa
- Artesaanin matkassa (Artesanernas resa) är ett projekt vars måsätttning är att förbättra arbetsmarknadssituationen för personer med hantverkskunskaper. Det sker genom att rikta deras kompetens mot turistindustrin som lider brist på arbetskraft och specialister.
- Projektet erbjuder en rad utbildningstjänster som hjälper deltagarna att identifiera och komplettera sina färdigheter för att bättre kunna möta behoven inom turistsektorn.
- Projektet fokuserar på att skapa särskilda kompetenscertifikat och levande meritförteckningar. Man riktar sig främst till unga som saknar en examen efter grundskolan samt personer med invandrarbakgrund utan en examen från Finland.
- Deltagarna erbjuds diverse kurser och workshops inom områden som kundservice, produktifiering och specifika hantverkskunskaper.
- De som deltar i projektet är bland andra (Turun Ammattikorkeakoulu), Lapin AMK och Rovaniemen koulutuskuntayhtymä REDU och yrkesutbildningen Axxell.