08/05/2024

Finland

Vuxnas lärande, Lika möjligheter

8 min.

Välkommen med och utveckla ett escape room för vuxna

Kan man spela sig till smartare kunskaper? Vad händer när lek och lärande går hand i hand? Under ett NVL-möte föddes idén om ett escape room där vuxna kan ha roligt och samtidigt testa sina grundläggande färdigheter. Läs mera om idén och hur du kan vara med och bidra till det här spännande projektet.

Två leende män som trycker sina händer mot ett fönster med reflektion av en stad i bakgrunden och texten 'Ej genomgång No access' synlig.

Varje rum kan vara ett escape room, säger Erno Hyvönen (till vänster), och Johanni Larjanko håller med. Foto: Leo Larjanko

– Jag talar ganska högt om idén med att skapa ett escape room för vuxnas grundläggande färdigheter. Idén är så enkel att vem som helst kan förstå vad det handlar om, säger Erno Hyvönen.
Han har lång erfarenhet av att arbeta med grundläggande färdigheter vid Undervisnings- och kulturministeriet i Finland.
– Och jag är själv mycket intresserad av datorspel och jag spelar mycket på min fritid, säger han.

Stor skam att vuxna inte kan

Det var under ett möte när det nationella NVL-nätverket för vuxnas grundläggande färdigheter träffades och brainstormade tillsammans som det hände. Nätverkets medlem Erno Hyvönen lyfte fram idén om ett escape room för vuxna och mötesdeltagarna insåg snabbt att det här var en idé som man borde fundera vidare på. Johanni Larjanko som är NVL:s nationella koordinator i Finland var med på mötet.
– Det är alltid lätt att konstatera att vuxnas grundläggande färdigheter är viktiga och ingen har någonsin något att invända mot det, men frågan är vad ska man göra sedan, säger han.
I Finland finns det många vuxna som har svaga grundläggande färdigheter, även om internationella undersökningar ofta prisar de unga finländarnas kunskaper.
– Det här med vuxna är lite stigmabelagt, men i ett escape room förvandlas skammen i stället till en lek där man ensam eller tillsammans löser ett problem, och om man lyckas blir det en erfarenhet som ger självkänsla, säger Johanni Larjanko.

Ett experiment på gång

Den banbrytande idén är alltså född. Men med nya idéer kommer också nya utmaningar. Nu återstår många frågor att grunna vidare på. Vad ska spelet innehålla och ska det vara digitalt eller fysiskt? Vem ska arbeta fram spelet? Vem ska senare stå för driften? Hur kvalitetssäkrar man spelet? Hur skapar man trovärdigt? Hur ska man lyckas behålla lekfullheten?
– Vi är medvetna om att det är svårt att göra bra escape-room och att vi nu experimenterar med något som kan misslyckas och det är en risktagning, säger Johanni Larjanko.

Vem som helst får ta idén

En av de viktigaste inledande sakerna att fundera på är varifrån man ska hämta basmaterialet. Kan man utnyttja det finländska Testipistes (Testpunktens) grundläggande färdighetstest som bas? Johanni Larjanko berättar att PIACC-forskare överväger att göra testfrågorna tillgängliga för den breda allmänheten. PIAAC är PISA för vuxna.
– Kunde de i sådana fall fungera som bakgrund till vårt escape room? funderar Larjanko.

NVL med på ett hörn

Erno Hyvören är mycket tydlig med att han själv inte har resurser eller möjlighet att jobba vidare med spelet.
– Själva idén alltså fritt tillgänglig och jag är bara glad om någon tar tag i det här, säger han.
Johanni Larjanko ser däremot gärna att NVL är med och bidrar till ett escape room.
– Först och främst skulle det avdramatisera stigmatiserinen av vuxnas eventulla brister, men om NVL kan bidra till att utveckla något konkret inom det området, kunde det här längre fram vara en möjlig metod för oss att jobba utifrån. Det handlar om att nå ut med material till nya målgrupper och konceptutveckla hur vi jobbar.
Han jämför arbetssättet med det som Sitra i Finland använder sig av. Man startar upp och tar fram en produkt, men ger sedan över driften till de aktörer som i längden kommer att använda det.

Ge blodad tand

Escape room handlar om om lösa en fråga eller olika gåtor under en viss tid.
– Men det är viktigt att inte bli bestraffad och att ingen annan får vinna på bekostnad av någon annan. Det är också viktigt att spelet ger mersmak och triggar besökarna att gå vidare och utveckla sina grundläggande färdigheter. Det är en lek, men det är inte på lek, säger Johanni Larjanko.
Men vad är då grundläggande färdigheter? Erno Hyvönen belyser med ett exempel att det finns stora variationer i synsättet.
– Här i Finland har bristande grundläggande färdigheter tidigare inneburit att man inte haft en andra stadiets utbildning, medan det i Tyskland kunnat handla om att man inte kan läsa.
– Är det viktigt att kunna simma? Är det viktigt att kunna namnen på svampar? Eller är det viktigaste att man lär sig läsa, skriva och räkna. Det finns ett stort behov att diskutera vad som på riktigt är viktigt idag, säger Johanni Larjanko.

Ensam eller tillsammans?

Vad kan det här escape rummet innehålla?
– Jag tror man borde börja med att skapa en första version som innehåller grundläggande läs-, skriv-, och matematiska färdigheter. Efter det kan man utveckla versioner som till exempel utgår från nyanländas behov där olika kultur- och samhällsfrågor ges utrymme, säger Johanni Larjanko.
En annan stor fråga är om man ska spela individuellt eller i grupp.
– Hur ska man i sådana fall bedöma individuella prestationer? Ofta bygger escape room på att man gör något tillsammans som grupp och det sker ett samskapande lärande, säger Johanni Larjanko.

Kom med och utveckla!

Erno Hyvönen säger att det praktiska genomförandet kunde vara ett samarbete mellan två utbildningsinstitutioner, kanske en folkhögskola eller en yrkesutbildning.
– Man kan starta ett projekt och ansöka om EU-finansiering eller finansiering från något annat håll. Om det blir en digital, lätt version som går lätt att distribuera, kunde man kanske planera och programmera det här utifrån ett elevprojekt inom yrkesutbildningen, säger Erno Hyvönen.
– Ja, det första skedet är att göra en digital version som sedan översätts. Men om det finns potential och intresse kunde det göras också ett fysiskt escape room i en viss skola, säger Johanni Larjanko.
Inom NVL finns det utvecklingpengar som kunde användas för att undersöka konceptet och ta fram en prototyp. Johanni Larjnako har en förhoppning om att det ska finnas något att visa i december 2024 när PIACC-resultaten presenteras.
– Man får väldigt gärna ta kontakt om man har idéer, förslag eller farhågor. Får vi signaler att det finns intresse kunde vi öppna ett diskussionstillfälle efter sommaren.

Vad är ett escape room?

  • Det är en aktivitet som vanligen kräver lagarbete där spelarna har till uppgift att lösa olika frågor, uppgifter, gåtor och pussel.
  • Spelet sker ofta i ett slags rum där uppgifterna ska lösas inom en viss tidsgräns. Ibland är målet att kunna ta sig ut ur rummet, men det finns numera också andra varianter.
  • Spelet kan vara virtuellt eller fysiskt och användningsbart i både undervisnings- och underhållningssyfte.
  • De som skapar rummen hämtar ofta inspiration från underhållningsbranschen, till exempel filmer, serier, böcker, andra dataspel eller mytologi.

Har du frågor eller goda förslag när det gäller att utveckla ett escape room för vuxna? Skicka e-post till Johanni.larjanko@bildningsalliansen.fi

Læs også artiklen ”Spel och escape room lockar vuxna som vill lära sig nytt”.

Nyeste artikler fra NVL

Mann i rutete skjorte holder en presentasjon med mikrofon på en konferanse.

29/10/2024

Island

11 min.

– On tärkeää uskaltaa ja kokeilla, sanoo islantilainen AI-asiantuntija.

Mann i rutete skjorte holder en presentasjon med mikrofon på en konferanse.

29/10/2024

Island

9 min.

– Mikilvægt að vera hugrakkur og gera tilraunir, segir íslenski gervigreindarfræðingurinn.

Man i ljus kavaj och mörk skjorta står utomhus framför en skog och parkerade bilar, leende mot kameran.

23/10/2024

Finland

8 min.

– Vi håller klorna i våra studerande genom hela livet, säger rektorn Kim Gylling från yrkesgymnasiet på Åland.

Share This