– Vissa människor vägrar att använda till exempel en smarttelefon. I bakgrunden finns det ofta olika slag av rädslor, och då handlar det om att komma över en tröskel. I vår förening kan vi erbjuda handledning, men vår stora utmaning är att nå ut till de här människorna, säger Sonja Bäckman.
Hon arbetar som koordinator i föreningen Enter som arbetar med att stöda seniorers färdigheter i södra Finland, främst Nyland.
Sonja Bäckman har fått upp ögonen för två nya verktyg som NVL publicerat. De har tagits fram av nätverket för digital inklusion, och nu vill hon gärna fortsätta dialogen och börja testa verktygen i praktiken.
Vi måste ha mod att lära oss nytt
En annan som jobbar med digital delaktighet i Finland är Mirva Gullman. Hon blev medlem i NVL:s nätverk för digital inklusion i januari 2024. Till vardags arbetar hon som specialsakkunnig vid Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata. Det kan låta som en tråkig finländsk instans, men Gullman berättar om ett vitalt och människonära arbete.
– I dag måste alla ha digital kompetens för att överleva, men det räcker inte med att lära sig använda olika digitala tjänster och program. Vi behöver också ha modet att utveckla vår kompetens och verkligen förstå betydelsen av kontinuerlig utveckling.
Inom NVL tänker man tvärtom
Bland de nya verktygen i NVL:s Digitala Toolkit ingår ett digitalt samtalsverktyg som till exempel myndigheter och andra professionella kan använda tillsammans med medborgarna för att uppmärksamma olika digitala utmaningar.
Mycket av det digitala stöd som överlag erbjuds medborgare har fokus på den tekniska biten. NVL har i stället valt ett annat fokus. Det berättar nätverkets koordinator Johanni Larjanko som varit med och utvecklat de nya verktygen.
– Många andra verktyg handlar om att identifiera vad du är dålig på. Det här verktygen jobbar tvärtom. Det försöker hitta brister i systemet, inte brister i dig. Var klämmer skon? Vad kan du göra åt det?
Det andra verktyget Relationscirkeln kan användas när man vill kartlägga alla de trygga relationer som den enskilda medborgaren kan använda som digitalt stöd i sin vardag.
Om NVL:s Digitala Toolkit
Samtalsverktyget
- Verktyget hjälper till att identifiera och hantera vanliga hinder som medborgare kan möta.
- Det är utformat för att användas i dialog, vilket gör det möjligt att gemensamt beskriva utmaningar och hitta lösningar.
- Verktyget kan användas i sin helhet, eller anpassas efter de behov man har.
Relationscirkeln
- Verktyget hjälper användare att identifiera och kartlägga sina relationer för att förstå vilka som kan ge stöd i digitala sammanhang.
- Det är utformat för att stödja digitalt utsatta personer genom att skapa en översikt över deras sociala nätverk och hur det kan användas för att övervinna digitala hinder.
- Verktyget kan anpassas efter individuella behov och situationer, vilket gör det flexibelt och användbart i olika sammanhang.
Läs mera om verktygen och titta på våra filmer som beskriver dem: Digital Toolkit – NVL
Enkelt verktyg att använda
Under sitt första år inom NVL:s verksamhet har Mirva Gullman fått vara med om att två nya verktyg sett dagens ljus. Hon tycker att NVL:s Digitala Toolkit behövs, och hon har redan hunnit pilottesta den finska versionen.
– Vi har märkt att det inte alltid är så lätt att hitta ord och att kunna ställa de rätta frågorna när man ska ge handledning i digitala frågor. Responsen jag fått hittills är att människor tycker om verktyget, men att den finska översättningen behöver förbättras lite.
Verktygen finns på alla de nordiska språken och färöiska.
Hon beskriver det andra verktyget, Relationscirkeln, som ett verktyg som är enkelt att använda.
– Ofta tänker man att man antingen kan eller inte kan det digitala. Men verktyget utgår ifrån att det finns en bred skala av kunnande. Utgångsläget är att vi alla har olika färdigheter och att alla kan lära sig nya saker.
Experter behöver också stöd
Mirva Gullman fortsätter berätta inspirerande om sitt arbete som specialsakkunnig vid Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata. DVV, som myndigheten kallas till vardags, erbjuder material, utbildningar, handledning och digitalt stöd till privatpersoner och företag.
– Dessutom stödjer vi aktivt kommuner och andra offentliga aktörer i deras digitaliseringsarbete. Det kan handla om allt från skattemyndigheter till bibliotekspersonal. Vi hjälper helt enkelt alla de människor som i sin tur ska vara i närkontakt med människorna i Finland, säger Mirva Gullman.
Hon har identifierat många utmaningar i sitt arbete. I Österbotten där hon bor finns det till exempel ännu många geografiska områden med otillräcklig nätuppkoppling.
– En annan utmaning är att de personer som till exempel arbetar inom hälsovården inte alltid själva har de digitala kunskaperna som krävs för de olika systemen, säger Gullman.
Nu behövs mer svensk service i Finland
Sonja Bäckman arbetar alltså utifrån Enter som är en förening med frivilligverksamhet där man erbjuder it-stöd till lite äldre personer.
– Just nu är mitt fokus på det treåriga projektet Digi tillsammans där målsättningen är att utveckla föreningens svenskspråkiga service. Tidigare har det inte funnits så mycket verksamhet på svenska.
Enter erbjuder personlig och avgiftsfri handledning. Det kan till exempel handla om hur man använder datorer, pekplattor, smarttelefoner, eller applikationer. Det kan handla om hur man digitalt ska sköta bank-, skatte- och sjukvårdsärenden eller andra medborgerliga plikter.
– Många äldre har fysiska begräsningar som gör att de har svårt att använda små skärmar och apparater, så det här området borde utvecklas, säger Sonja Bäckman.
Hur gammal är en senior?
– Tidigare hade vi en åldersgräns vid 60, men nu har vi slopat den, eftersom det kan finnas betydligt yngre personer som av olika orsaker hamnat utanför den digitala världen.
Arbetet förverkligas konkret genom frivilliga handledare som själva är seniorer.
– Vi tror att de som själva är lite äldre kan förklara det här på ett mera begripligt sätt till andra i samma ålder. Unga som växt upp med det digitala kan ha svårt att göra det tillräckligt tydligt och enkelt för en person som kanske inte har en aning om vad det digitala överhuvudtaget handlar om, säger Sonja Bäckman.
Biblioteken är viktiga
I all den verksamhet som de här båda kvinnorna är involverade i har biblioteken en stor betydelse. Inom biblioteksverksamheten handlar Mirva Gullmans arbete om att handleda personalen på biblioteken, medan Sonja Bäckman fokuserar på att i samarbete med biblioteken, ordna till exempel fysiska digiträffar.
Båda två ser möjligheter att inkludera NVL:s nya verktyg i sitt arbete. De nya verktygen är fritt tillgängliga och de finns på NVL:s hemsida.